Legenda
E-learning Een online (interactive) manier van leren via een link op de website. Webinar Een online interatieve training die rechtstreek door een presentator wordt gegeven via webcam en microfoon. (Speed) seminar Een bijeenkomst waarbij een expert kennis deelt over een bepaalde technologie of thema. Uitwisseling van kennis staat voorop. Workshop Een bijeenkomst waarbij theorie en praktijk bij elkaar gebracht worden. Er wordt vaak aan de hand van opdrachten gewerkt. Lunch Link & learn Link & Learn is onze tijdelijke "corona-proof" variant tót we weer samen kunnen lunchen. Een kosteloze en informele kennissessie van max. 2 uur bij u op locatie, onder het genot van een door ons verzorgde lunch. Training Een combinatie van theorie en praktijk waarbij vaardigheden worden verbeterd/vergroot.
Basic
Advanced

Seminar

Veiligheidsbesturingen voor de machinebouw

Ervaring van een deelnemer

‘‘Leerzaam, dit geeft mijn de handvaten om SISTEMA te gebruiken en ons constructie dossier te verbeteren.
Classificatie
Investering€ 199,- per persoon / excl. BTW en incl. naslagwerk 'SIL en PL in de machinebouw'
Artikelnummer 1765254
Data:
4 maart 202513:30 - 20:00ZevenaarNederlands

De functies die er voor zorgen dat een machine stopt als een deur wordt geopend of een cilinder stil blijft staan als er iemand door een lichtscherm loopt noemen we veiligheidsfuncties. Een veiligheidsfunctie wordt toegepast om risico’s in een machine te verminderen en wordt ‘uitgevoerd’ door de veiligheidsgerelateerde delen van het besturingssysteem.

PL-norm

Om er zeker van te zijn dat deze functies voldoende kwaliteit en betrouwbaarheid hebben, wordt meestal de PL-norm toegepast (Performance Level). Om aan te tonen dat een PL-level kan worden behaald, moet een berekening worden uitgevoerd waarbij de categorie (1- of 2-kanaals architectuur) en de faalkans van de componenten van belang zijn. Deze PL-berekeningen worden vaak met de (kosteloze) tool SISTEMA uitgevoerd.

De normen voor veiligheidsgerelateerde besturingssystemen (SIL: EN IEC 62061:2021 en PL: EN ISO 13849-1:2023) worden al jaren toegepast maar het vakgebied staat niet stil. Er komt steeds meer aandacht voor een systematische werkwijze, het functional safety plan, verificatie & validatie en veiligheidssoftware.

Inhoudelijk:

In dit seminar, die Phoenix Contact Academy organiseert in samenwerking met Kader Consultancy, wordt vanuit de machinerichtlijn en de risicobeoordeling onderbouwd wanneer en waarom PL wordt gebruikt, worden de faalkansberekeningen toegelicht/gedemonstreerd en wordt beschreven hoe een project systematisch kan worden uitgevoerd.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod:

  • Omgaan met richtlijnen en normen
  • Machinerichtlijn en de nieuwe Machineverordening

  • CE markering van machines

  • Risicobeoordeling, van grenzen en gevaren tot maatregelen
  • Introductie functionele veiligheid, wat is PL?

  • De PL norm EN ISO 13849-1:2023

  • Demonstratie faalkansberekeningen met SISTEMA
  • Systematische werkwijze en het V-model
  • Verificatie en validatie
  • Documenteren

Voor wie?

Dit seminar is bedoeld voor engineers die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de besturingstechnische veiligheidsmaatregelen op een machine of productielijn. Denk hierbij aan machinebouwers, hardware engineers, engineers, projectleiders, inspecteurs, adviseurs, systeemintegratoren, installateurs of managers productie.

Dit levert het seminar Veiligheidsbesturingen voor de machinebouw op:

Na afloop van dit seminar is de deelnemer bekend met de risicobeoordeling van machines en productielijnen en berekeningen, verificatie en validatie van veiligheidsfuncties volgens de Performance level norm.